از «بازار طلای دُبی» تا بازار بزرگ طلا و جواهر خاورمیانه
بازار، قلب همیشهتپنده شهر
حتماً شما هم نام «بازار طلای دُبی» را شنیدهاید، اما میدانستید که این مرکز معروف مبادله طلا در امارات، مثل پروژه «بازار بزرگ طلا و جواهر خاورمیانه» در بافت سنتی و یکی از قدیمیترین بازارهای سنتی شهر بنا شده و شکل گرفته؟
دُبی، کلانشهری پویا در امارات متحده عربی است، آمیزهای از لاکچری مدرن و دلربایی سنتی، با آسمانخراشهای نمادین و فروشگاههای لاکچری و گرانقیمت و نیز فرهنگ غنی ملیلهدوزی. اما شاید خبر نداشته باشید که این شهر در گذشته به «شهر طلا» یا «شهر طلایی» مشهور بوده و امروز نیز بازار طلای دبی، واقعشده در قلب محدوده کسبوکارهای تجاری این شهر (موقعیتی شبیه بازار تهران) یکی از مشهورترین بازارهای طلا در دنیا محسوب میشود؛ با جاذبههای متنوع برای ساکنان محلی، توریستها و نیز سرمایهگذاران.
بازار طلای دُبی قدیمها و قبل از ظهور نهادهای مدرن و امروزی همچون مدرسه و کافه و پاساژ، محل رخدادن خیلی از اتفاقهای مهم زندگی بود؛ خانوادهها در اینجا همدیگر را میدیدند و دور هم جمع میشدند، بچهها برای یادگیری از تجار و معاملهگران به اینجا سرک میکشیدند و مردم به بازار میآمدند تا توسط شاعران و داستانسرایان سرگرم شوند. بازار سنتی تا مدتها محور خیلی از اتفاقهای زندگی بود و پیش از آسانشدن ارتباطات به لطف تکنولوژی، عامه مردم حتی برای اعلانهای رسمیشان در بازار حضور مییافتند، مثلاً مراسم عروسی و…
اکنون بازار سنتی کهن تبدیل به بازار طلای دبی شده (جالب است که پروژه «بازار بزرگ طلا و جواهر خاورمیانه» نیز در بافت سنتی بازار تهران جای گرفته) اما بازار، جایی است که همیشه برای فهم انرژی و حس و حال شهر و جامعه پا به آن میگذاری و اماراتیها امروز هم همچنان برای خرید طلا و جواهرات عروسی به این بازار میآیند به خصوص که طلا هنوز هم نقش مهم در فرهنگ دبی بازی میکند (آنقدر که در مراسمشان، دیدن عروس سراپا پوشیدهشده در طلا چندان عجیب نیست).
بعضی از طلا فروشیهای این بازار، حدود چهار دهه قدمت دارند در حالی که بعضی نیز کاملاً تازه تأسیس هستند و چند سالی بیشتر از افتتاحشان نمیگذرد. امروز در مجموع بیش از 380 فروشگاه طلا و خردهفروش در این بازار به مبادله طلا و جواهرات در شکلها، وزنها، طراحیهای و نیز قیمتهای متفاوت مشغول هستند؛ یکی از طلا فروشهای این بازار، گرانترین و ارزانترین محصولات فروشگاهش را به ترتیب 3 میلیون درهم (حدوداً سی و پنج میلیارد تومن) و 3700 درهم امارات (معادل 1000 دلار) معرفی میکند.
در ادامه، مهمترین ویژگیهای این بازار موفق را معرفی میکنیم؛ ویژگیهایی که «بازار بزرگ طلا و جواهر خاورمیانه» نیز به صورت بالفعل و بالقوه از بخش قابل توجهی از آنها بهرهمند است.
طلا فروشیها همه اینجایند
گذشته از اینکه بازار سنتی از قدیم مرکز و قطب مبادله بوده، امروز نیز خانه اول بسیاری از طلا فروشیها و معاملهگران طلاست و هر فعال و سرمایهگذاری که حرفی در این زمینه برای گفتن دارد، در این بازار حضور دارد.
طلا و فراتر از آن
در حالی که تمرکز اصلی در بازار طلای دبی روی طلاست، در اینجا همچنین مجموعهای از سایر فلزها و سنگهای قیمتی نیز یافت و معامله میشود؛ شامل نقره، الماس، سنگهای قیمتی، رشتههای مروارید، پلاتینیوم، نقره و…
طلا و جواهرات در شکلها و وزنهای مختلف
بازدیدکنندگان و توریستها در این بازار میتوانند انواع جواهرات قیمتی را در شکلها و کاربردهای مختلف از گردنبند گرفته تا دستبند، حلقه، گوشواره و… با دیزاینهای سنتی و مدرن پیدا کنند.
قیمتهای رقابتی
جایی که تبدیل به بورس کالایی خاص شود، خودبهخود قیمتها هم در آن جذاب و رقابتی خواهد بود؛ نکته جذاب هم برای مشتریها و هم صاحبان فروشگاهها.
دسترسی مناسب شهری
درست مثل بازار تهران، دسترسی به بازار طلای دبی نیز با وسایل حمل و نقل عمومی از جمله مترو راحت است و مشکلی از نظر رفت و آمد ندارد.
نقبی به فرهنگ و تاریخ
گذشته از تجربه خرید طلا و جواهر، بازار طلای دبی با سبک معماری بومی بازارهای سنتی عربی و نیز فضای پر جنب و جوش، با همهمه فروشگاهها، خریداران، دلالان و توریستها و… نقبی به دنیای میراث فرهنگی این کشور نیز میزند و بازدیدکنندگان را در فضایی فرهنگی-تاریخی رویایی غوطهور میکند.
سنگینترین حلقه طلای دنیا در بازار طلای دُبی
جالب است بدانید که سنگینترین حلقه طلای دنیا در بازار طلای دبی قرار دارد، جواهری به اسم Najmat Taiba یا «ستاره تایبا» با حدود 64 کیلوگرم (ترکیبی از طلا و سنگهای قیمتی) که با 5 کیلوگرم سنگهای قیمتی (شامل الماس و سنگهای دیگر) تزئین شده و ارزشش میلیونها دلار تخمین زده میشود.
در ادامه مطالعه مقاله بازآفرینی معماری کهن در بازار بزرگ طلا و جواهر خاورمیانه را به شما پیشنهاد میکنیم.